Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Associated Press’e verdiği röportajda, doktor olan 40 yaşındaki oğlunun kaza yerinde beklediğini ve sonrasında birkaç gün İstanbul’da kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Mahmud olay hakkında şunları söyledi:
“Bu bir kazaydı. Kaçmadı ve bu amaçla bir avukat tuttu. Herhangi bir tutuklama emri yoktu. Yani bir işi var ve yurt dışına çıkmış.”
38 yaşındaki motosikletli kurye Yunus Emre Göçer, İstanbul’da işlek bir otoyolda Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un kullandığı aracın çarpması sonucu altı gün sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Türk yetkililer, motosikletçinin ölümünün ardından Cumhurbaşkanının oğlunun tutuklanmasını emretti ve yurtdışına çıkmasını yasakladı, ancak raporlar, tutuklama emri çıkarıldığında genç Mahmud’un zaten Türkiye’yi terk ettiğini gösteriyordu.
Cumhurbaşkanı Mahmud, “Onun hâlâ ülkeyle bağlantısı var ve ben onunla geri dönüp kendisini mahkemede yargılanması için konuşuyorum” dedi. Ancak oğlunun bir yetişkin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı “karar onun, ama ben bu tavsiyeyi veriyorum” diye ekledi.
Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Göcer’in ailesine taziyelerini iletti.
Salı günkü röportajda, “Bu fırsatı nasıl iletişime geçeceğimi bilmediğim aileye taziyelerimi iletmek için kullanmak istiyorum. Onlarla kaybımızın acısını paylaşıyorum. Göçerin vefatından dolayı üzgünüm.” dedi.
Pazar günü aralarında motosikletli kurye gruplarının da bulunduğu düzinelerce kişi, oğlunun Göçer’in ölümü nedeniyle yargılanması talebiyle İstanbul’da bir gösteri düzenledi. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, kazaya ilişkin güvenlik kamerası videosunu sosyal medya hesabından paylaştı ve “Şüphelinin Türkiye’de serbest bırakıldığını” iddia etti ve hükümeti “kendi vatandaşlarının haklarını savunamayacak kadar zayıf olmakla” suçladı.
Baskılara yanıt veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ayrıntıya girmeden, kazayla ilgili “uluslararası prosedürlerin” başlatıldığını söyledi.
Tunç, Pazar günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Unvanı ne olursa olsun herkes kanun önünde eşittir ve uluslararası prosedür de dahil olmak üzere şüphelinin yakalanmasına yönelik tüm süreç titizlikle yürütülüyor.”
Tunç ayrıca, çarpışmayla ilgili ilk soruşturmayı yürüten ve Muhammed’in serbest kalmasına izin verdiği iddia edilen polis memurları hakkında da soruşturma başlatıldığını aktardı.
Pazartesi günü, Türkiye’deki Somalili bir diplomat Associated Press’e Cumhurbaşkanının oğlunun kullandığı arabanın Somali Büyükelçiliğine ait olduğunu söyledi. Yetkili, Cumhurbaşkanının ailesinin diplomatik pasaportla seyahat ettiğini ve daha önce Türkiye’de yaşadığını, ancak isminin belirtilmemesi halinde davayı görüşmeyi kabul ettiğini söyledi.
Somali Cumhurbaşkanı, hükümeti için bir plan sunduğu BM Genel Merkezi’nde verdiği röportajda, “Oğlumun Türk hukukuna ve adaletine saygı duymasını ve Türkiye’deki mahkemeye çıkması için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.
Muhammed, “Türkiye kardeş bir ülkedir. Kanunlara, adalete ve yargı sistemine saygılıyız. Somali’nin bir Cumhurbaşkanı olarak kimsenin bu ülkenin yargı sistemini ihlal etmesine asla izin vermeyeceğim.” dedi.
patronlardunyasi.com
İLGİLİ HABERLER